Pasirinkite laiko juostą: Pasirinkti

K. Maksvytis: apie kandidatų sąrašą, I. Brazdeikio ir J. Valančiūno situaciją bei žaidėjų pasirinkimo priežastis

Penktadienį vyriausiasis Lietuvos rinktinės treneris Kazys Maksvytis paskelbė pagrindinės ir rezervinės rinktinės sąrašus, kurie atstovaus Lietuvos trispalvę draugiškose bei atrankos kovose.

Spaudos konferencijoje treneris apžvelgė svarbiausius dalykus, žaidėjų situacijas, pasirinkimo sprendimus, o Lietuvos krepšinio federacijos (LKSF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas paaiškino, kokia situacija yra su Jono Valančiūno draudimu.

„Reikėtų pradėti nuo pirmo etapo – žaidėjai, kurie negalėjo atvykti, bet norėjome pakviesti. Norėjosi matyti ir Matą Jogėlą, bet jis darosi nedidelę operaciją ir praleis šį etapą. Yra ir vyresnių žaidėjų. Pirmame etape ir Eimantas Bendžius, kuris metus laiko nėra žaidęs kontrolinių rungtynių, todėl norime suteikti jam šansą ir norime pažiūrėti, kaip jis atrodys po tiek laiko be oficialių rungtynių. Stengėmės neįtraukti žaidėjų iš jaunimo rinktinių, kad nesukliudytų jų pasiruošimo. Tikslas yra surinkti perspektyviausius jaunus žaidėjus ir tikimės, kad iš jų 2-3 žaidėjai pateks į antrą etapą – pagrindinę rinktinę.

Pagrindiniame sąraše nėra I.Brazdeikio, kuris dėl sveikatos problemų nori išgydyti traumą, kadangi turi pėdos problemą. Klubas neleidžia jam tą daryti sezono metu, todėl jis turės tai daryti po sezono.

Kita pavardė – Matas Buzelis. Jo atrankoje tikrai nebus, nes vyksta labai svarbus įvykis jo gyvenime – NBA naujokų birža. Vėliau vyksta sutarties pasirašymas, „Vasaros lyga“.. Jis fiziškai nespėtų atvykti arba prisijungtų paskutinę sekundę, kas nebūtų logiška. Visa kita – matote, tikimės, kad su šiuo sąrašu galime pasiekti savo tikslus, neturime jokio plano „B“, vienintelis tikslas – patekti į olimpines žaidynes“, – kalbėjo K. Maksvytis.

M. Balčiūnas kalbėjo apie J. Valančiūno situaciją, kadangi aukštaūgis šiuo metu neturi sudaręs kontrakto su jokia NBA ekipa, tad jo dalyvavimas turėtų paaiškėti iki birželio 17 dienos.

„Visus turbūt labiausiai domina J.Valančiūno situacija. Tiek treneris, tiek ir aš esame pastoviame kontakte su Jonu. J. Valančiūnas ir Lietuvos rinktinė yra sinonimai. Be pertraukos jis rinktinėms atstovauja 18 metų. Dabar irgi yra toks tikslas, tik yra nemažai kintamųjų, kurie yra nepastovūs. Jeigu viskas priklausytų nuo krepšinio federacijos ir Jono, sprendimas jau būtų padarytas. Situacija nėra paprasta, sekame ją, renkame informaciją ir visi daro viską, kad situacija išsispręstų. Žaidėjai, atvažiuodami į rinktinę, turi būti ramūs dėl trijų dalykų – sveikatos, šeimos ir savo ateities, jog niekas netrukdytų siekti rezultatų. Pasirinkimas šiemet yra labai didelis ir džiaugiuosi, kad tą turime, bet Jonas yra prioritetinis žaidėjas. Turime dar nemažai laiko ir tas klausimas kasdien stumsis žingsneliu į priekį. Galutinai visi dalykai susidėlios iki birželio 17 d., kai atvažiuos visa pagrindinė rinktinės sudėtis į stovyklą“, – sakė M. Bačiūnas.

– I. Brazdeikis praktiškai nežaidžia nuo vasario mėnesio, bet traumą gydysis vasarą?

– Kažkiek situacija pasikeitė. Anksčiau teko aplankyti Iggy, tada jo nuomonė buvo visai kita, turbūt ir sveikatos situacija buvo kita. Klubas žiūri savo tikslų ir neaišku, ar jis žais, ar nežais, bet jie nori jį matyti treniruotėse iki sezono pabaigos.

– Kiek tai yra didelė netektis?

– Jis yra kitoks žaidėjas, daugiau žaidžiantis vienas prieš vieną, bet šventa vieta tuščia nebūna, kažkiek kompensuos kiti žaidėjai.

– J. Valančiūno situacija neramina, ar jis yra lengvai pakeičiamas žmogus?

– Norime, kad Jonas būtų ir tai išsispręstų teigiamai.

– Kadangi sąraše yra keturi vidurio puolėjai, tai ta situacija kažkiek nuramina?

– Kol kas neturime atsakymo, tai reikia apsidrausti.

– Praėjusiais metais Laurynas Birutis nenorėjo vykti kaip trečias vidurio puolėjas. Ar dabar situacija pasikeitė?

– Situacija keičiasi, pažiūrėsime, kaip ji rituliosis. Gali būti, kad į čempionatą vyks trys centrai, galbūt du aukštaūgiai ir vienas mobiliesnis.

– Gal teko bendrauti su Donatu Motiejūnu ir ar jį tenkintų trečiojo vidurio puolėjo pozicija?

– Tenkintų. Tiek Donatas, tiek ir visi kiti teigia, kad nesvarbu rolė, svarbu yra tikslas su rinktine. Jis sutinka su ta role. Abiejų rinktinių planus jaukia ankstyvos datos. Pirmajame etape neturėsime jaunų iš pagrindinių komandų žaidėjų, o antrame etape – vėluos tokie žaidėjai kaip Motiejūnas, Grigonis ar Jokubaitis.

– Arnas Butkevičius nerungtyniauja dėl traumos. Ar jis spės sugrįžti?

– Bendravau tiek su juo, tiek su gydytoju. Jis po truputį grįžta ir tikimės, kad spės grįžti.

– Kodėl nusprendėte neįtraukti Dovydo Giedraičio į sąrašą?

– Jis yra pirmas žaidėjas už sąrašo. Tai buvo mano asmeninis sprendimas, aš pasirinkau Tomą Dimšą.

– Po Europos krepšinio čempionato kalbėjote, kad galbūt reikia kviestis ne tai, kas yra geriausi krepšininkai, bet kas tinka pagal pozicijas. Dabar nėra D. Giedraičio ir Margirio Normanto. Kas galėtų būti gynybos lyderis perimetre?

– A. Butkevičius, T. Dimša.. Jeigu kalbant apie gynybą. Bet čia nėra tik gynyba ar puolimas.

– M. Buzelis labai emocingai kalbėjo apie šią vasarą. Kaip apkritai jis žvelgia į šią situaciją?

– Labai pozityviai, jie nori, bet sudėliokime šios vasaros scenarijų dieną iš dienos. Iš pradžių – „Draftai“, vėliau – kontrakto pasirašymas, o tada – „Vasaros lyga“. Jis gal spėtų atvykti, bet tai yra svarbi vasara jo karjerai ir pabendravę su jo aplinka nusprendėme, kad mažai šansų, jog jis prisijungs prie atrankos.

– Ketvirta pozicija pastaraisiais metais labiausiai kvestionuojama. Ar tikite, kad Ą. Tubelis iš pirmos rinktinės gali prasimušti į pagrindinę rinktinę?

– Gali būti. Jis turi neblogą sezoną, gali žaisti per dvi pozicijas. Pažiūrėsime, kaip bus, bet jis turi gerą šansą.

– Kiek toli nuo rinktinės sąrašo buvo Gytis Radzevičius?

– Lengvojo krašto pozicijoje buvo didelė konkurencija, bet jis buvo netoli.

– Galbūt Edgarą Ulanovą matote ketvirtoje pozicijoje?

– Kodėl gi ne?

– Deividas Sirvydis žaidžia neblogą sezoną, kiek realu jį išvysti rinktinėje, ypatingai, kai dabar nebus Iggy?

– Jis bus vienas iš tų žaidėjų, kuris kompensuos I. Brazdeikio laiką ir rolę.

– Šiandien I. Brazdeikiui sutrukdė trauma, bet jis yra minėjęs, jog jo svajonė yra sužaisti olimpiadoje už rinktinę. Kiek sumažėjęs jo noras atstovauti rinktinę?

– Sumažėjęs. Kiek teko bendrauti, jis labai gailisi, jaučiasi nemaloniai, bendrauja su federacijos atstovais, bet yra, kaip yra.

– R. Giedraitis turi gerą klubinį sezoną, bet įprastai rinktinėje jam nepavyksta atskleisti visų savo savybių. Kur būdavo jo problemos?

– Man pačiam jį rinktinėje teko treniruoti vienus metus, todėl apie tą sezoną ir galiu kalbėti. Pasirengime žaidė labai gerai, galbūt čempionato metu kažkiek ta rolė sumenko. Jis yra Eurolygos žaidėjas, bandysime.

– Kas jums įdomiausias žaidėjas iš rezervinės rinktinės?

– Įdomu pamatyti jaunimą, tą patį Augustą Marčiulionį, pažiūrėti, kaip Ą. Tubelis įsijungs į pagrindinę rinktinę. Patinka Igno Sargiūno aštrus žaidimas. Jeigu jie yra pirmame etape, tai tikime jų potencialu ir arba šiais, arba kitais metais matome juos pagrindinėje rinktinėje.

w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="w3.org/1999/xlink"> stroke="none" stroke-width="1" fill="none" fill-rule="evenodd">